Jupiter je najveća planeta sunčevog sustava, promjera 143.000 km. Obiđe sunce za 11,86 godina. Njegova magnetska sila jača je 20.000 puta od zemljine i emitira radiovalove. Ima 15 satelita od kojih se Ganymedes, Callisto, Io i Europa mogu vidjeti sa običnim teleskopom sa zemlje. U Rimskoj mitologiji Jupiter je imao istu ulogu kao i Zeus u Grčkoj. Bio je otac i gospodar bogova, pobijedio je Titane, svrgnuo svojeg oca Saturna, dao Neptunu more, Plutonu (Hadu) pakao, a za sebe zadržao nebo i zemlju. Zvali su ga Iuppiter Optimus Maximus. U Grčkoj mitologiji je bio bog neba i grmljavine, njegova žena Hera rodila mu je puno potomaka i bila je zapravo jedina koja ga je znala obuzdati i sputati svojom posesivnošću.

 

Jupitera je zbog njegove veličine bilo moguće vidjeti i s primitivnim teleskopima pa je još u antičko doba zagarantirao sebi mjesto u mitovima vezanim za ondašnje bogove. Mit iz vremena stare Grčke govori o Jupiteru, sinu Saturnovom, koji je jedini izbjegao zastrašujuću sudbinu svoje braće. Naime, Saturn je proždirao svoju djecu kako bi sačuvao vlast. Jupiter je izbjegao sudbinu braće zahvaljujući majci, koja je, kad se Jupiter rodio, podmetnula Saturnu kamen i na taj način Jupiteru spasila život. Kada je odrastao, Jupiter je uklonio svog oca, Saturna, s prijestolja i proglasio se kraljem bogova kao najsretniji, najuspješniji i najbolji među njima (i sad je tu već vidljiv onaj prefiks "naj"). Imao je vrhovnu moć, zastrašujuću u svojoj veličini, no Jupiter ju je mudro, pravedno i dobronamjerno koristio. Mit govori i o tome da je pomagao ljudima i kada ga nisu prizivali, već je, neovisno o molitvama, promatrao s neba svoje podanike, ljude, smišljajući kako im može pomoći.

 

Bio je veličanstven u svom autoritetu isto koliko i pretjerano dostojanstven.

Jupiter je poznat i pod imenom Jove pa otuda i izraz jovijalan, koji ljude Jupiterovog tipa (rođeni u znaku Strijelca) poistovjećuje s osobama vesele ćudi.

Mitovi iz rimskog doba naziv God-Diupater, bog-otac, vezuju uz Jupitera, a njegovu družicu Dinno nazivaju Juno. Navodno je Juno, njegova zaručnica, Jupiteru darovala drvce sa zlatnim plodovima pa se već i od tada uz Jupitera vezuju pojmovi koje i u astrologiji koristimo: obilje, bogatstvo i sreća.

Jupiter upravlja velikim stvarima u cjelini. Bliske su mu profesije poput učiteljskih zanimanja, prava, svećenstva, skrbi, ljudskih prava i politike.

U astrologiji Jupiter predstavlja slobodnu volju, nadanja, rast, razvitak, prosuđivanje, vrednovanje, mudrost, filozofiju i entuzijazam, ekspanziju - intelektualnu i tjelesnu. Upravlja s povijesti, stranim zemljama i jezicima, putovanjima, religijom, literaturom, pravom i visokim obrazovanjem. On je galantan u materijalnom i duhovnom smislu, pa ga povezujemo sa srećom. Nekada je u životu ipak potrebno više od jedne dobre porcije sreće, zar ne?.

 

Negativne strane su mu licemjerje i dvoličnost, aljkavost, rasipništvo i loša sposobnost rasuđivanja. Pod Jupiterovim utjecajem nedostatak umjerenosti i pretjeran optimizam postale su karakteristike mnogih, pogotovu onih koji su se okrenuli hazardu i kocki. U vrijeme njegovog djelovanja u zdravstvenom smislu skloni smo mučninama, a utječe na povećanje tjelesne težine u godini kada je njegov utjecaj na vas jak odnosno kada prolazi kroz znak u kojem ste rođeni i kroz znak u kojem je vaš podznak. Tada ne prihvaćate ograničenja i mislite da znate odgovore na sva pitanja, a i želite znati odgovore na sva vaša pitanja. To je vrijeme u kojem sa vama upravlja vaš ponos, a to nije uvijek dobro. Jupiter uglavnom donosi pozitivne promjene na drugim životnim područjima, te izuzetnu snagu i osjećaj sreće, moći i optimizma.