2.jpgPlaćanje VISA i MasterCard karicama
Mogućnost plaćanja VISA i
MasterCard karticama

SUNCE-SVJETLO I TOPLINA

Autor: Romana Horvat 

Sunce je samo jedna od milijardi zvijezda, ali nama najbliža. Središte je Sunčevog sustava i izvor gotovo svih energija koje koristimo.

Njegovo uvijek iznova jutarnje rađanje i večernje nestajanje, oduvijek je privlačilo ljudsku pažnju u njenoj bogobojaznosti ponovnog Sunčevog jutarnjeg sjaja. U raznim kulturama štovalo se kao božanstvo, što je zabilježeno mnogobrojnim mitskim pričama.

Japanska mitologija spominje božicu Sunca, Amaterasu. Naime, prema japanskoj mitološkoj priči bog Izanagi postao je umoran od vladanja svijetom i žalostan gubitkom voljene Izanami te je pozvao svoju djecu i razdijelio im svoje nebesko kraljevstvo. Tako Susanowo dobije sva mora i oceane, Tsukuyomi pripadne noćno nebo s Mjesecom i svim zvijezdama, a Amaterasu dobije Sunce i plavo nebo. Od tada božica Amaterasu svijetu donosi svijetlo i toplinu i zbog nje sve na zemlji raste i cvjeta.

Egipatska mitologija govori o bogu Ra poznatom kao bogu Sunca, koji je bio promjenjiva oblika. Obično je prikazivan s glavom orla.

Grčke mitološke priče spominju boga Apolona kao boga svjetlosti i Sunca, umjetnosti i muške ljepote, zaštitnika pjesništva i glazbe.

Astrološki simbol Sunca je kružnica s točkom u svom središtu. Simbol je beskonačnosti, nastanka i nestanka u jednoj neprekidnoj životnoj mijeni. U prirodi životni ciklus počinje rađanjem proljeća, astrološki ulaskom Sunca u znak Ovna. Ciklički smjenjuju se godišnja doba. Iza proljeća dolazi ljeto, a Sunce ulazi u znak Raka, potom jesen i Sunce je u Vagi, zatim zima, a Sunce je u znaku Jarca. Završava se ciklus da bi ponovno krenuo ispočetka.

Tako se i mi rađamo i prolazimo kroz mijene našeg postojanja od djetinjstva, mladosti pa zrele dobi i starosti. Bili smo prah i u prah ćemo se pretvoriti. Sjetimo se priče o nastanku zvijezda.... rađa se iz praha, a svoj životni ciklus završava eksplozijom pretvarajući se u prah, potom se ponovno te čestice praha sjedinjuju i nastaje novi život, nova zvijezda, mijena se nastavlja.

Sunce je izvor svjetla, a samim tim i izvor života pa predstavlja i sam fizički život, naše svjesne psihičke nakane. Sunce predstavlja sve ono što je objektivno, aktivno. Ono simbolizira život koji stoji pred nama i sve ono što možemo postati, ono je naša životna energija, naša vitalnost, volja i snaga. Sunce je naš ego. Ovisno o tome u kom se horoskopskom znaku Sunce zateklo u trenutku našeg rođenja, tu energiju znaka će iskazivati kao našu životnu energiju, a njegov položaj i aspekti od najveće su važnosti za realizaciju životne energije. Međusobni utjecaji mogu ju podržavati ili pak kočiti.

Sunce vlada znakom Lava i petom kućom horoskopa. Egzaltirano je u znaku Ovna. Vodenjak mu je znak izgona, a Vaga znak pada. Ako je Sunce položeno tako da podržava našu životnu energiju, naglasit će pozitivne osobine znaka u kojem smo rođeni, ali i pojačati pozitivno djelovanje planeta koje aspektira. U suprotnom slučaju istaknut će negativne osobine znaka, njegovo naličje te pojačati negativno djelovanje planeta u aspektu. Nedostajat će osobnog žara i životne radosti. Umjesto da svijetlimo vlastitim svjetlom, živjet ćemo u sjeni tuđeg svjetla.

Povratak na prethodnu stranicu.


 

 
 

Studio 7 d.o.o. - 2009 | Dizajn i izrada - studio Scion