2.jpgPlaćanje VISA i MasterCard karicama
Mogućnost plaćanja VISA i
MasterCard karticama

MJESEC-INTUICIJA, DUŠA

Autor: Romana Horvat

Kad astrološki promatramo Mjesec, onda ne govorimo o njemu samo kao o Zemljinom satelitu, najbržem nebeskom tijelu koje, kao niti ostali sateliti i planeti, nema vlastitu svjetlost, već o njemu govorimo jezikom simbola kao, između ostaloga, i svim drugim sastavnicama horoskopa, odnosno astrologije. U astrologiji Mjesec tretiramo planetom te uz Sunce drugim svjetlom. Sunce je nositelj najznačajnijeg dijela astrološkog identiteta, no Mjesec koji odražava Sunčevu energiju, na noćnom nebu svijetli njegovom svjetlošću, kao da i na taj način ukazuje na jednaku simboličku težinu dva tijela moćnog para, Sunca i Mjeseca.

Kad se vratimo u prošlost, sjetit ćemo se da je ovaj noćni lampaš oduvijek fascinirao ljude. Kao božanstvo, štovao se u raznim kulturama. Negdje je to bila Izis, ali i Hekata, boginja noći, Jin i Jang u kineskoj kulturi. Tijekom matrijarhata bio je povezan s Velikom Majkom (Magna Mater), središnjom božicom koja je predstavljala plodnost. U sadašnjim okolnostima govorimo o poznatom i nepoznatom, onom što skrivamo i onom što pokazujemo.

Mjesec uvijek vezujemo uz naš unutarnji svijet, našu dušu, podsvijest, spontane reakcije i osjećaje. On gospodari područjem nesvjesnog, intuicijom, instinktima. Kao što i sam primajući svjetlost Sunca neprestano mijenja i prikazuje nam drugi oblik, tako ga simbolički vezujemo uz promjenjivost, pogotovo promjenjivost raspoloženja, nestalnost, višestrukost. Simbol je rasta i preobrazbe. Pokazuje nam prvotan, djetinji dio naše osobnosti, maštu. Označava snove, navike. Prošlost i podrijetlo područja su Mjesečeve odgovornosti.
Mjesec je simbol žene, majke, supruge. Na univerzalnom nivou snažan je simbol ženskog principa i energije pa upravlja majčinstvom, novorođenčadi, djetinjstvom i trudnoćom. Utječe na izmjenu tekućina, na rad hormona, fizički i na plodnost i mjesečnicu u žena. Psihički utječe na oba spola podjednako.

Mjesec, prijenosnik Sunčeve energije, ljude rođene u noćnim satima dariva izraženijim psihičkim osobinama znaka u kojem se nalazi Sunce. Tako npr. osoba koja je rođena noću u vrijeme vladavine horoskopskog znaka Lava, bit će emotivniji Lav, s više empatije i zaštitničkog instinkta, naglasit će osjećaje, odnosno ono što se ne vidi. Dnevno rođenje naglasit će prvenstveno one vidljive potrebe osobe sa Suncem u Lavu, kao što su potrebe za: vodstvom, dominacijom, centrom pažnje.

U dječjoj dobi položaj Mjeseca je očitiji jer smo u to doba svi spontaniji, lakše pokazujemo što osjećamo i mislimo, a odgoj i ostali faktori još uvijek nisu izvršili svoj veliki utjecaj.

Sunce i Mjesec djeluju udruženo i opisuju vezu između fizičkog i psihičkog. Osnovnoj osobini znaka rođenja, Mjesec svojim smještajem u Ovnu dodaje oduševljenje, polet, povećava avanturizam. Osoba se povodi za instinktima i osjećajima koji su vrlo intenzivni, no ne traju dugo. Sebičnost u odnosima joj je velika mana. Inače je puna ideja i planova. Svojim optimizmom djeluje zarazno, često potiče druge na realizaciju njenih zamisli. Neharmonični tranziti i razdoblja kriza uništavaju ovaj pretjerani zanos, a osoba će krivca za nesigurnost koja iz toga proizlazi pronaći na području kojim Mjesec vlada.

S Mjesecom u Biku osoba postiže stabilnost i uravnoteženost, maštovita je s velikom potrebom za ljubavlju i izraženim senzibilitetom. Izražena je tvrdoglavost i potreba za materijalnom sigurnošću. Sklona je i partnera tretirati kao vlasništvo. Stres lijeći hranom i pićem.

Mjesec u Blizancima sve analizira pa i svoja i tuđa duševna stanja. Uvijek ima objašnjenje za sve, ma koliko to bilo nejasno ili čak neobjašnjivo. Vrlo je aktivna, proučava, čita i priča intenzivno, ali sve to radi površno. Ovu osobu romantika ne očarava, ali je očarava mogućnost da objasni to djelovanje.

Mjesec u Raku nalazi se u znaku kojim prirodno vlada. Naglašava preosjetljivost, ranjivost, zaštitničke instinkte, maštovitost. Osoba zapaža nijanse u svemu pa i u raspoloženjima ljudi. Memorija je jako dobra. Ovo je odličan položaj za stvaratelje i umjetnike, ali u životu ometa samostalnost.

Mjesec u Lavu naglašava potrebu za ljubavi, poticanjem i ohrabrenjem. Ako osobi to nedostaje, osjeća se izgubljenom. Izražen je osjećaj časti, ali i želja za dominacijom. Osoba je sklona misliti kako zna sve najbolje. Pretjerana hvalisavost skriva jako loše samopouzdanje. Ako je Mjesec neharmoničan, osoba je pod stalnim naponom prikrivenog duševnog stresa. Često, zbog ove nesigurnosti, jedno osjeća, a sasvim drugo pokazuje, zbog čega može imati velike poteškoće u emocionalnim odnosima.

Mjesec u Djevici je ekonomičan i praktičan. Osobi je posao jako važan i ima smisao za analize. Memorija je jako dobra. Mjesec u ovom položaju ističe ili napada emotivnost. I u jednom i u drugom slučaju osoba otežava svoj, ali i tuđi život, sitničari, brine, strahuje za sebe ili bliske osobe. Ako je Mjesec neharmoničan, psiha ove osobe uzrokovat će ozbiljne fizičke smetnje i bolesti. Česta je nervoza želudca, ali i ozbiljne probavne smetnje. Osoba koja se nauči opuštati, meditacijom ili nekom drugom tehnikom, s ovim položajem Mjeseca, odličan je terapeut, socijalni radnik ili savjetnik. Osoba posjeduje literarni talent.

Mjesec u Vagi naglašava profinjenost. Osoba je šarmantna, rođeni esteta, blaga, ne podnosi brutalnost, nasilje, čak ni buku. Zahtijeva lijepo i harmonično okruženje. Tiha je, romantična, senzibilna i često preuzima ulogu onoga koji miri i savjetuje. Suosjećajna je, puna razumijevanja za druge osobe te posjeduje sposobnost smirivanja i opuštanja ljudi.

Mjesec u Škorpionu posjeduje snažnu fantaziju. Osoba je često usmjerena na posebna filozofska razmišljanja o postanku, smislu, životu i smrti. Reakcije osobe su vrlo intenzivne i pri najmanjoj provokaciji. Osoba je sposobna druge stimulirati na izuzetne napore i rezultate. Ukoliko nauči koristiti ogromnu emocionalnu energiju i intuiciju na pozitivan način dobit će veliku unutarnju snagu. Potreban joj je osjećajan i senzualan partner.

Mjesec u Strijelcu je optimističan i entuzijastičan. Osoba brzo reagira no ne ulazi u dubinu pitanja i ne zamara se detaljima. Ima potrebu za kretanjem. Sanja o dalekim nedokučivim, egzotičnim putovanjima, a često sanjari na glas pa je sposobna i druge potaknuti na takva maštanja, ali i natjerati ih na realizaciju.

Mjesec u Jarcu reakcije čini umjerenima i smirenima, a osjećaje suzdržanima. Potiče depresivna razmišljanja i stanja te distanciranost od drugih. Osoba posjeduje jak instinkt za ostvarenje visokih ambicija. Tek u dugoj i stabilnoj vezi koja daje sigurnost osoba pokazuje svoje osjećaje.

Mjesec u Vodenjaku osobi daje razigranu i slobodnu maštu, što je odlično za umjetnike i avangardne kreatore. U osobnom životu ovaj položaj naglašava nestalnost, premda je to često samo način čuvanja neovisnosti. Čak i kada se ovoj osobi dogodi prava ljubav, nakon prvog zanosa počinje tražiti razloge koji bi spriječili dublje vezivanje. Osoba rado isprobava svoj šarm, koketira, voli privlačiti pozornost.

Mjesec u Ribama naglašava osjećajnost, senzibilitet za razumijevanje osjećaja drugih ljudi. Te osobe su u stanju čuti ono neizgovoreno, osjetiti što drugi žele. Imaju potrebu za dubokim razumijevanjem, za mistikom. Vrlo dobri su mediji.

Većina vas zna koji horoskopski znak je zauzelo Sunce u trenutku vašeg rođenja. Samim tim upoznati ste s načinom izražavanja vlastite individualnosti. Spoznajom pozicije Mjeseca u horoskopu otkrit ćete koja su to područja vaših emocionalnih uspona i padova.

Povratak na prethodnu stranicu.

 

 
 

Studio 7 d.o.o. - 2009 | Dizajn i izrada - studio Scion