3.jpgPlaćanje VISA i MasterCard karicama
Mogućnost plaćanja VISA i
MasterCard karticama

PREDSJEDNIČKI IZBORI

Autor: Anđelka Subašić

Vrlo je izazovno i vrlo teško prognozirati ovogodišnje predsjedničke izbore. Puno je kandidata podjednakih šansi. Podijelit će se birači tako da će mali postotak glasova biti u razlici. Kada bi se radilo o nogometnoj utakmici rekla bih da će rezultat biti nerješen, a to znači da nemamo pobjednika u prvom krugu. Najprije ću se osvrnuti na usporedne horoskope pojedinih kandidata s horoskopom Hrvatske.

Ivo Josipović se nekako ne uklapa baš najbolje u sliku nacionalnog horoskopa. Koliko god kao privatna osoba svojom uglađenosti i umjerenosti može biti jedan ugodan prezenter zemlje prema van, na unutarnjem planu on jednostavno nema snage nositi se sa stvarnosti.

Milan Bandić u stanju je pridobiti socijalne i ugrožene skupine. Savršeno bi se uklapao u netransparentni dio politike. On bi doista djelovao kao pokretač na rad, ali ne bi nailazio na podršku. Sukobljavao bi se s ministarstvom financija, s vojnim i policijskim vrhom.

Nadan Vidišević bi vrlo uspješno surađivao s međunarodnim financijskim institucijama i kreditorima i utjecao pozitivno na sektor financija, bankarski sustav i sl. Ne bi ga zadovoljile dosadašnje ovlasti predsjednika i pokušao bi djelovati u ekonomskoj politici. Često bi imao prepreke. Bio bi odličan premijer.

Andrija Hebrang bi osobno imao više štete nego koristi jer bi se njegova osobnost potpuno izmijenila (tj. izgubila) u predsjedničkoj ulozi. U odnosima sa svijetom usporavao bi razumijevanje ciljeva zemlje, a njegove izjave na unutarnjem planu često bi negativno odjekivale na vanjskom planu. Posao bi mu se negativno odrazio na zdravlje.

Vesna Pusić bi nametanjem autoriteta u vojnim krugovima imala veliki otpor. U međunarodnoj zajednici bi imala vrlo respektabilan položaj i mogla bi doprinijeti ugledu zemlje, suradnji s fondovima, financijskim ustanovama, sređivanju poreznog sustava. Njezine izjave bile bi prenapredne i djelovala bi malo previše kao solo pjevač.

Dragan Primorac bi djelovao nemoćno i marginalno. Morao bi se držati uloge figure.

Damir Kajin bi zbog svojih izjava često ulazio u konflikte na unutarnjopolitičkoj sceni. Također bi se morao pomiriti s ulogom figure.

Vesna Škare Ožbolt ima jako puno dodirnih točaka s državom i vrlo vrijedno bi obavljala svoj posao. Prezentirala bi nas uvjerljivo prema van. Reformirala bi vojni sektor vrlo uspješno. Idealna je kao suradnik predsjednika i operativac.U prvom krugu izbora vrlo pozitivne planetarne aspekte ima Andrija Hebrang, što znači da će moći biti vrlo zadovoljan s brojem glasova.
Vesna Pusić je jača nego što se čini, ali ne prolazi u drugi krug.
Vesna Škare Ožbolt ne prolazi u drugi krug.
Dragan Primorac ne prolazi u drugi krug.
Damir Kajin u Istri potvrđuje status povjerenja. Ne ulazi u drugi krug.
Ivo Josipović se nada uspjehu. To će biti relativan uspjeh, ali ne potpun.
Milan Bandić sasvim sigurno osvaja više od očekivanog broja glasova, ali ga dijeli s Josipovićem. Arbitraža će ga sumnjičiti i razočarati zbog osporavanja glasova.
Nadan Vidošević je kao nezavisni kandidat najviše ekspandirao i ostavlja dobar dojam na glasače. Ima razloga za slavlje i njegov rezultat će iznenaditi protivnike.


Za drugi krug prognozu ću objaviti odmah nakon prvog kruga.

Povratak na prethodnu stranicu.

 

 
 

Studio 7 d.o.o. - 2009 | Dizajn i izrada - studio Scion