4.jpgPlaćanje VISA i MasterCard karicama
Mogućnost plaćanja VISA i
MasterCard karticama

ODNOSI SA EU I SLOVENIJOM

Autor: Anđelka Subašić

Astrološki gledano svaka skupina, savez, država ima svoj karakter. Europska unija osnovana je u vrijeme vladavine znaka Jarca. To pokazuje njezin jaki administrativni duh i aparat. Ona je stvorena da donosi pravila i da ih nameće članicama. Njezini kadrovi su prije svega administrativni operativci. Kreativnosti tu nema. Oni znaju i vole smišljati strategiju, ali su loši u provođenju. Vrlo su ekscentrični pojedinci i timski rad je neefikasan zbog različitih pogleda tih pojedinaca. Naglašen je nacionalizam i protežiranje. Članice nisu ravnopravne po utjecaju. Daju dojam da nikada nisu zadovoljni ni samima sobom. U 2010. prolaze kroz krizu zakonodavstva u kojoj ponovno postaju zarobljenici vlastitih nedorečenosti i grešaka u primjeni propisa. Morat će redefinirati zakone i propise te isto tako procedure. Dešava se slična situacija kakva je bila s Ircima (travanj/svibanj/lipanj). I samo čelništvo EU prolazi veliku krizu. Bit će i ostavki u periodu od studenog 2010. do veljače 2011..


Odnos Hrvatske i EU nije jednostavan. Pogrešno je mišljenje da ćemo od same Unije imati materijalne koristi. Imat će oni više od nas. Manju financijsku korist možemo imati jedino od fondova. Od EU se ideološki razlikujemo i problem će biti uvijek naš pogled na komunikaciju, naš način razmišljanja i naša okrenutost u prošlost, naša konzervativna priroda. Teško nam je prihvatiti ideje koje su previše progresivne, čak šokantne za nas. Ide nam na živce njihovo nametanje stavova. Naši pojedinci iz društvene elite bune se nepotrebno i plaše za svoju slobodu (i moć) i položaj. Plaše se strukture i reda, procedure u donošenju odluka, administrativnih i zakonskih okvira. Pozitivni potencijali od EU jesu prije svega naši dugoročni interesi da ne ostanemo izvan uređenog sustava. Oni će podupirati naš progres, a prije svega nam mogu pomoći u uvođenju reda u pravosuđe. Pozitvno trebamo iskoristiti i socijalnu politiku, zdravstvo te dugoročne investicije kod nas koje će nama donijeti nove mogućnosti, bolju infrastrukturu i nova poslovna partnerstva.

EU uvijek puno traži od Hrvatske (mi spadamo u onu skupinu zemalja koje nisu protežirane) i stavlja nam nove zadaće. Prisiljavaju nas da do cilja dođemo na drugačiji način, drugačijim sredstvima, a ne onako kako smo zamislili ili navikli. Iz svega se dovoljno vidi da nam s EU uvijek trebaju posrednici izvan same EU i njih moramo uvijek koristiti.

Slovenija i Hrvatska imaju toliko karakterne sličnosti da sukobi iz te sličnosti i proizlaze. Slovensko vodstvo spretnije je u komunikaciji prema van. Prilagođavaju se svijetu i žele biti u trendu (pravi Blizanci). Hrvatska je više orjentirana na unutarnjepolitički plan, bavljenje sa samom sobom i ne želimo se prilagođavati niti biti u trendu. Mi bismo rado nametnuli svoj trend i ponašanje drugima. Odnosi dviju zemalja u 2010. godini biti će znatno bolji nego u 2009.. U prvoj polovici godine bit će gotovo idilično. Problemi nastaju u drugoj polovici godine, a posljedica su općeg trenda krize autoriteta, zatim prijedloga arbitražne skupine i sl.. Slovenija ima cijelu 2010. godinu pozitivne trendove, a to znači i ugodnije ponašanje nego u zadnje dvije godine.

Povratak na prethodnu stranicu.


 

 
 

Studio 7 d.o.o. - 2009 | Dizajn i izrada - studio Scion