4.jpgPlaćanje VISA i MasterCard karicama
Mogućnost plaćanja VISA i
MasterCard karticama

HRVATSKA U 2010.

Autor: Anđelka Subašić

Sam početak godine u ozračju je smjene na Pantovčaku. Koliko god se mi trudili umanjiti važnost funkcije samog predsjednika za upravljanje zemljom sada će se pokazati da to nije tako. Autoritet naše države prema svijetu ogleda se u ulozi i osobnosti predsjednika. To ćemo vidjeti upravo u siječnju, veljači, a zatim u lipnju, srpnju i kolovozu 2010. g.. Znači da ćemo u godini imenovanja novog predsjednika imati i krizu autoriteta tj predsjednika.

Što se tiče ekonomske krize Hrvatska se mora suočiti s realnosti. Kriza se tek u 2010-oj očituje u svoj svojoj težini. U 2009. tek je postavljena dijagnoza: kriza je. Sljedeće godine na likvidnost će se odraziti svaki krivi potez od ove godine, svaki oblik neracionalne potrošnje, svako dodatno zaduživanje, svako izbjegavanje restrikcija.

Tranzit Jupitera i Urana ukazuje da je najproblematičnije i najstresnije područje ljudskih resursa, jer je kvalitetan politički kadar nedostatan, a pojedinci se bore isključivo za osobne interese. Oporba će ojačati svoj utjecaj i u mnogim slučajevima uspjeti promijeniti odluke Vlade. Kompanije pod državnom upravom mijenjat će kadrove, a neke će se morati i ugasiti.

Postoji mogućnost pozitivnih rješenja za brodogradnju, ako se dobro odredi tajming. Država bi trebala ulagati u stambeni fond i to brzom gradnjom. Na taj način bi se uredilo tržište stanova i nekretnina, a princip najma stanova onemogućiobi daljnju korupciju i kriminal u stanogradnji. Ostaju problemi s industrijom nafte i plina. Konfuzno je i dalje u sektoru prometa (pomorski, željeznički, zračni), obrazovanja i u medijima (posebno javnoj televiziji). Smjene kadrova neće rješavati stvari do kraja. Neke bolnice će biti pred zatvaranjem.

Državne banke definitivno moraju u rekonstrukciju s prethodnim kolapsom. Krupni kapital i do sada moćne kompanije pokazati će da su više uništili oko sebe nego što su donijeli koristi. Nužne su reorganizacije i oštre mjere u sektoru sudstva. Tu je još jači pritisak međunarodne zajednice, a to uključuje i restriktivne mjere. Unatoč krizi pozitivne pomake možemo očekivati u genetici i genetskoj tehnologiji, inovacijama naših stručnjaka, filmu i zabavi. Dok u siječnju svjedočimo dodatnim otpuštanjima radnika, od ožujka do svibnja vladat će pozitivna i optimistična atmosfera s osjećajem da smo dio svijeta. Tome će pridonijeti sporazum sa Slovenijom. Pozitivan je i odnos sa Sudom u Hagu. U ožujku dobivamo svježi kadar iz redova koalicije.

U svibnju slijedi iznenadno imenovanje novog ministra ili podpredsjednika Vlade. Promjene su i u vladajućoj stranci. Definira se novi smjer i mladi kadar dolazi na mjesto starog. Iznenadit će nas uhićenje i privođenje osobe iz samog vrha establišmenta (državnog i crkvenog) povezanog s aferom međunarodnih razmjera (korupcija).

Tada ćemo se malo temama udaljiti od ekonomske krize kojoj se vraćamo početkom lipnja i to vrlo naglašeno. Uključena je i već spomenuta kriza autoriteta. Cijela druga polovica godine je vrlo teška. Ponovno nam opada međunarodni reiting. Bit ćemo prisiljeni ili uvesti potpunu državnu kontrolu s teškim restriktivnim odlukama, kontrolom i oštim mjerama ili se prepustiti raspadu sistema na svim nivoima. Premijerka Kosor unatoč svim pritiscima i problemima ostaje u vrhu i učvršćuje svoj autoritet. Prilikom njezinog imenovanja naglasila sam da je ona ''čelična lady'' i neiscrpna energija.

Povratak na prethodnu stranicu.

 

 
 

Studio 7 d.o.o. - 2009 | Dizajn i izrada - studio Scion